foodwatch: Supermarkten negeren oproep over MOSH MOAH

foodwatch 400x400

Supermarkten negeren de oproep van minister Schippers om de vervuiling van hun producten met de gevaarlijke minerale oliën MOAH MOSH aan te pakken. Dat concludeert foodwatch naar aanleiding van nieuwe laboratoriumtesten waaruit blijkt dat in 9 van de 12 geteste huismerkproducten van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl het gevaarlijke MOAH aanwezig is. De gevonden vervuiling werd vooral aangetroffen in pasta’s als macaroni en tagliatelle. Daarnaast blijken de geteste spaghetti ’s van zowel Jumbo als Albert Heijn sterk vervuild met MOSH. MOAH wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn, terwijl MOSH ervan wordt verdacht weefselschade te veroorzaken. In antwoord op Kamervragen deed de minister al tweemaal een oproep aan bedrijven om hun verantwoordelijk te nemen en veilige producten te garanderen.

foodwatch: “Meer dan een half jaar na onze eerste test liggen er nog steeds sterk vervuilde producten in het winkelschap. De door de minister gewenste ‘eigen verantwoordelijkheid’ van bedrijven is ver te zoeken. De voedselindustrie waakt niet over onze gezondheid – deze wens van minister Schippers is naïef. De overheid hoort verantwoordelijkheid te nemen voor de volksgezondheid. foodwatch wil dan ook dat het kabinet hiertoe zo snel mogelijk veilige verpakkingen verplicht en residunormen opstelt.”

bron: foodwatch

Oplossing

Instrument Solutions heeft voor voedingsmiddelen producerende bedrijven een oplossing waarin zowel MOSH als MOAH in één analyserun worden geanalyseerd. Deze oplossing wordt op de stand van Instrument Solutions tijdens de WOTS (World of Technology and Science) getoond (hal 7 E114). Dit evenement vindt plaats van 4 tot en met 7  oktober 2016 in de Jaarbeurs te Utrecht.

Bovendien dingt Instrument Solutions met deze innovatie mee met de TechAwards. Stem op onze inzending zodat wij kans maken op extra Exposure tijdens de WOTS.