Snelle MOSH MOAH analyse

Mineral Oil drops

Onze Duitse partner Axel Semrau®¹ heeft voor een snelle MOSH MOAH analyse een oplossing ontwikkeld die is gebaseerd op een LC-GC koppeling. Hiermee worden in één run simultaan de MOSH en de MOAH geanalyseerd. Deze methode biedt een hoge monster doorvoersnelheid, reproduceerbare waarden en hoge gevoeligheid.

Via Instrument Solutions is deze oplossing nu ook in de Benelux verkrijgbaar.

Wat is MOSH MOAH?

Regelmatig worden voedingsmiddelen gevonden met ongewenste resten van minerale olie die in veel gevallen afkomstig zijn uit verpakkingsmateriaal. Met name als hierin drukinkt gebruikt wordt die minerale oliën bevat, komt het voor dat koolwaterstoffen uit de inkt naar het voedingsmiddel migreert. Dit effect wordt vaker gevonden bij gerecyclede verpakkingen, maar komt ook voor bij nieuwe papiervezels. Deze migratie vindt plaats als er een rechtstreeks contact is tussen het voedingsmiddel en het verpakkingsmateriaal, zoals bij rijst.

In veel gevallen is er een toename van de concentratie koolwaterstoffen en MOSH’s (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH’s (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) in het bijzonder. De gezondheidsproblemen die in verband staan met deze contaminatie zijn al in december 2009 door het Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR, beschreven. In haar beoordeling kwam de BfR tot de conclusie dat de overdracht van minerale oliën aan voedingsmiddelen met een hoge mate van urgentie moest worden geminimaliseerd.

¹Lees bericht over samenwerking met Axel Semrau.

This post is also available in: Engels