CHRONECT Workstation MCPD voor geautomatiseerde monsteropwerking

3MCPD, en ook Glycidol en 2MCPD, zijn componenten die via 4 bekende methoden opgewerkt kunnen worden voordat ze met een GCMS geanalyseerd worden.

Deze methoden zijn:

 • A-methode: Unilever methode – AOCS Cd 29b-13 (officieel)
 • B-methode: Kuhlmann ‘3-in-1’ of SGS ‘3-in-1’ methode – AOCS Cd 29b-13 (is nog in ontwikkeling)
 • C-methode: DGF methode – AOCS Cd 29c-13; deze is door Axel Semrau verder ontwikkeld tot DGF Fast & Clean methode.
 • Zwagerman-Overman methode – AOCS Cd 29C-13 (niet officieel)

Voor zowel de DGF-, Unilever– en Zwagerman-Overman-methode kan de monsteropwerking helemaal of grotendeels

3-MCPD in eetbare olie

geautomatiseerd worden met behulp van de CHRONECT Workstation MCPD. Dit Workstation bestaat uit een PAL-RTC van CTC in combinatie met speciaal door Axel Semrau ontwikkelde Chronos software. De injectie op de GCMS voor de analyse zelf kan hierbij ook worden  geautomatiseerd.

Wat is 3MCPD?

Dit is een verontreiniging die ontstaat in het productieproces van vet of gezouten voeding wanneer dat verhit wordt en is mogelijk kankerverwekkend. De Tolereerbare Dagelijkse Inname (TDI) is 2µg/kg lichaamsgewicht.

Het wordt in voeding voornamelijk als esters gevonden. Tijdens de spijsvertering wordt in het menselijke lichaam vrij 3MCPD gevormd. Daarnaast zijn Glycidylesters ook van belang. Vrij Glycidyl wordt tijdens de spijsvertering gevormd.

 

 

Prijzen voor partner Axel Semrau tijdens Analytica – München

De Chronect Quantos

Afgelopen week is het Sales Team van Instrument Solutions actief geweest op de internationale vakbeurs Analytica in München. In 2 categorieën is onze Duitse partner Axel Semrau in de prijzen gevallen tijdens de Applications  Awards.

Een eerste prijs was er voor de Chronect Quantos, die Axel Semrau samen heeft ontwikkeld met Mettler-Toledo. In de categorie ‘Beste toegepaste laboratoriumtechnologie‘ zijn zij uitgeroepen tot winnaar! Het is voor het eerst dat een volledig automatische poederdosering wordt geïntegreerd in een complete workflow. Een revolutie in automatische monstervoorbereiding!

In de categorie ‘Analyse van voeding‘ is Axel Semrau bij de laatste drie kandidaten op de shortlist gekomen met de CHRONECT Workstation MCPD.
De bepaling van MCPD en glycidol kan daarmee in recordtijd worden gerealiseerd!

Alle ontwikkelingen van Axel Semrau zijn beschikbaar voor de Benelux via Instrument Solutions!

Sales Team Instrument Solutions

Ook geshowd: Mosh-Moah Analyzer System

Primeur op LabAutomation 2018

Op 27 maart 2018 vindt LabAutomation 2018 plaats in 1931 Congrescentrum van de Brabanthallen in Den Bosch.
Instrument Solutions presenteert tijdens LabAutomation een Sneak Preview  van een wereldprimeur die tijdens Analytica München (10-13 april 2018) gelanceerd wordt; de Digitale Analist Chronect Bionics voor alle routinematige handelingen die betrekking hebben met chromatografie. Deze primeur is een ontwikkeling van onze Duitse partner Axel Semrau in samenwerking met Mettler-Toledo.

Axel Semrau, de ontwikkelaars achter de dubbel-kops PAL-DHR van CTC Analytics en Chronos software,  heeft in een exclusieve samenwerking met Mettler-Toledo de grote stap gezet in de volautomatische verwerking van vaste stoffen in het monsteropwerkingsproces. De huidige PAL Systemen op de markt (PAL-LSI, RSI, RTC en DHR) zijn statisch en kunnen daardoor geen items over de werkplek bewegen van A naar B zonder tussenkomst van een analist. De Chronect Bionics kan dit wel en vormt dus een nieuwe dimensie aan ‘Chronect your Lab‘.

Laat uw waardevolle analist meer uitdagend werk doen en laat het routinematige werk zoals afwegen, oplossen, verdunnen, filtreren, centrifugeren, pipetteren, indampen en uiteindelijk injecteren over aan de Chronect Bionics: snel, accuraat en precies.

Als u wilt zien hoe Digitale Analist Chronect Bionics dit voor elkaar krijgt, kom dan naar onze stand op LabAutomation. Als u van plan bent om naar de Analytics in München te reizen, bezoek dan de stand van Axel Semrau.

LabAutomation 2018
Het doel van dit event is kennisuitwisseling rondom automatiserings-, robotiserings- en softwareoplossingen binnen laboratoria. Dit gebeurt op het beursplein met de vooraanstaande leveranciers, aanbieders van robotiserings-, automatiserings- en softwareoplossingen én in het conferentieprogramma.LabAutomation 2018

 

Nieuw ontwerp Geno/Grinder® 2010

Het ontwerp van de Geno/Grinder® 2010 is geheel vernieuwd! Deze beproefde homogenisator met grote verwerkingscapaciteit voor plantaardig- en dierlijk weefsel heeft niet alleen qua uiterlijk een metamorfose ondergaan, maar ook functioneel!

 • De Geno/Grinder® 2010 wordt via het nieuwe TouchScreen geprogrammeerd en bediend. Dit paneel is kantelbaar en afneembaar wat het prettiger te bedienen maakt.
 • Positie van de klem is nu ‘Landscape‘ in plaats van ‘Portrait’ waardoor de monsters gemakkelijker geplaatst kunnen worden
 • Produceert minder geluid door betere isolatie
 • Groter observatieraam en LED binnenverlichting zorgen voor een beter zicht op de monsters tijdens de run
 • Veiliger; dekselvergrendeling maakt het onmogelijk om tijdens de run het deksel te openen.
 • Programmeerbase parameters zijn onder andere run tijd, snelheid, cycli en pauze
 • Per gebruiker verschillende rechten toe te wijzen tot specifieke protocollen en functies
 • Het registreert informatie die van belang is voor Technische Service

On-line µSPE analyse van Glyfosaat/AMPA op Live Lab

Automatisering van de monstervoorbereiding is voor veel laboratoria steeds meer een belangrijk speerpunt. Het spreekt voor zich dat met het elimineren van arbeidsintensieve monstervoorbereidingsstappen zoals bijvoorbeeld voor de (off-line) µSPE analyse van Glyfosaat/AMPA veel tijd wordt bespaard. Glyfosaat is een chemische verbinding uit de groep Fosfaten en ’s werelds meest gebruikte herbicide/bestrijdingsmiddel. Het werd voor het eerst in 1950 gemaakt en gebruikt. Vanaf die tijd is het dus in ons milieu geïntroduceerd.Glyfosaat wordt voornamelijk omgezet door micro-organismen. De afbraak verloopt via de verbinding Aminomethylfosfonzuur (AMPA), dat daarom ook een analytische relevantie krijgt.

Beiden worden gecontroleerd in het milieu en inmiddels ook in voedingsmiddelen.

Voor deze analyse is LC-MS/MS in combinatie met derivatisering van de analyten de meest gebruikte techniek. De toevoeging van online µSPE biedt twee belangrijke voordelen:

 • Met één verrijkingsstap worden de haalbare detectie- en bepalingslimieten verbeterd
 • Methode matrixcomponenten worden verwijderd en neveneffecten zoals iononderdrukking worden verminderd. Dit is vooral voor de LC-MS koppeling een serieus voordeel.

Het volledige monstervoorbereidingsproces is met de on-line µSPE oplossing van Instrument Solutions geautomatiseerd. De derivatisering wordt uitgevoerd op de Chronect modules van Axel Semrau, zodat detectiegrenzen, reproduceerbaarheid en ook de factor tijd tot een maximum geoptimaliseerd zijn.

De on-line µSPE analyse van Glyfosaat/AMPA is te zien op Live Lab tijdens Laborama Expo 2018 in Groot-Bijgaarden (B) op 15 en 16 maart 2018.

Registreer nu voor een gratis toegangskaart:

Schrijf nu in voor Laborama 2018

Link naar website organisatie Laborama Expo.

 

 

 

Presentatie over 3-MCPD tijdens LabAutomation 2018

Dr. Susanne Kühn, Instituut Kirchhoff Berlijn

Tijdens LabAutomation 2018 dat plaats vindt op dinsdag 27 maart in Den Bosch zal Dr. Susanne Kuhn van Institut Kirchhoff uit Berlijn namens Instrument Solutions en onze Duitse partner Axel Semrau de volgende presentatie verzorgen:

‘3-MCPD and Glycidyl Esters in Foodstuff – A Fully Automated Analytical Method’

‘De druk op analytische laboratoria met betrekking tot tijd en kosten neemt alsmaar toe. Om in deze markt te kunnen concurreren is innovatie noodzakelijk. Instituut Kirchhoff Berlijn is een onafhankelijke service verlener met jarenlange ervaring in het analyseren van voeding, drinkwater, gebruiksvoorwerpen, farmaceutische producten en diervoerders. Onze laboratoria maken gebruik van een uitgebreid scala aan procedures en zijn toegerust met de meest geavanceerde analyse-instrumenten.

Voor analyses op voeding hebben officiële methoden de overhand. Hoewel analytische methoden sterk worden gereguleerd, is er altijd ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Het is noodzakelijk om niet alleen te focussen op zeer gevoelige detectiesystemen, maar ook op geoptimaliseerde monstervoorbereiding. tijdens deze lezing zal de automatisering van een gestandaardiseerde methode worden gepresteerd aan de hand van de 3-MCPD en Glycidyl-esterbepaling in voeding. Door de DGF C-VI 18 (10) methode te combineren met het MCPD Workstation, is een efficiënte kwantificering van deze gemeenschappelijke analyseparameter voor vetten, olien en vette voeding mogelijk. De achtergrond van de 3-MCPD-analyse zal worden toegelicht, validatiegegevens zullen worden gepresenteerd en de toepasbaarheid op een breed scala van voedingsmiddelen zal worden getoond’, aldus Dr Susanne Kühn van Institute Kirchhoff uit Berlijn.

 • Deze presentatie start om 13:30uur.
 • De presentatie wordt gegeven in het Engels.

LabAutomation 2018

Het doel van dit event is kennisuitwisseling rondom automatiserings-, robotiserings- en softwareoplossingen binnen laboratoria. Dit gebeurt op het beursplein met de vooraanstaande leveranciers, aanbieders van robotiserings-, automatiserings- en softwareoplossingen én in het conferentieprogramma.

 

 

Bepaal kaliumgehalte met Soil Flame Photometer

BWB vlamfotometer voor bepalen kalium in grond -en bodemmonsters

Kalium is essentieel voor de plantengroei. Daarvoor worden al tientallen jaren grond- en bodemmonsters, meststoffen en bodemsubstraten geanalyseerd met de vlamfotometer.  BWB heeft dit unieke instrument ontworpen om met het grootste gemak en nauwkeurigheid de concentratie kalium te analyseren.

Zeer nauwkeurige en kosteneffectieve analyse voor op het laboratorium of voor onderweg.
Voortbordurend op onderzoeken die in 2017 zijn uitgevoerd door professor Akiharu Sasaki voor het specifieke gebruik van de vlamfotometer in de landbouwindustrie, heeft BWB de Soil Flame Photometer ontwikkeld.
Dit instrument is ontworpen en ontwikkeld aan de hand van verschillende aanvragen voor specifiek de analyse van meststoffen en bodemsubstraten. De basis van het product is de bekroonde BWB XP vlamfotometer.

De Soil Flame Analyser biedt alle voordelen van dit basisproduct die verder geoptimaliseerd is om aan de vereisten in de landbouwsector tegemoet te komen en zelfs te overtreffen. Daarnaast biedt die naast detectie van Natrium en Kalium, een verbeterde Calcium-detectie en de optie om Lithium als interne referentiestandaard te gebruiken. Omdat het instrument gemakkelijk te verplaatsen is en de ‘Just add Gas‘- configuratie kan het instrument achter in een bestelwagen worden geplaatst en veldanalyses op locatie uitvoeren. Omdat een thermische printer standaard op het instrument gemonteerd is, zijn de resultaten van de analyse achteraf altijd traceerbaar.

Kenmerken

 • Gelijktijdige detectie en weergave van alle 4 relevante elementen
 • ‘Internal Reference Standard’ (IRS) beschikbaar
 • Gebruiksgemak door Intuïtieve gebruikersinterface
 • Stap-voor-stap weergave op het scherm
 • Ingebouwde luchtcompressor
 • Standaarden en lab benodigdheden worden meegeleverd
 • Delen van data via PC link
 • Vaststellen resultaten onafhankelijk van de operator

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vul formulier in of bel ons: +31(0) 88 – 467 87 86

Instrument Solutions geautoriseerd trainingscentrum voor DataApex

DataApex, ontwikkelaar van chromatografie-software voor bijna alle merken chromatografen, heeft Instrument Solutions geautoriseerd om exclusief voor de Benelux trainingen te geven in Clarity Chromatografie Software en is nu dan officieel Clarity Training Centre.

In ons demolab in Nieuwegein verzorgen wij op aanvraag trainingen op maat. Deze trainingen worden gegeven door onze zeer ervaren productspecialisten. Heeft u basistraining nodig of  bent u meer ervaren en wilt u meer uit uw Clarity Software willen halen? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Trainingen kunnen eventueel ook bij u op locatie verzorgen.

 

 

Nieuwe 30mL standaard van Inorganic Ventures

Inorganic Ventures komt vanaf volgende maand met ICP en IC kalibratiestandaarden met een volume van 30mL.

Waarom 30 mL verpakkingen?

 • houdbaarheid tot 3 jaar in gesealde TCT zak; als de zak eenmaal geopend is dan is de houdbaarheid 6 maanden.
 • minder kans op onjuiste resultaten door contaminatie
 • besparing over totale kosten
 • minder lab afval
 • eenvoudig voorraadbeheer

Net zoals alle producten van Inorganic Ventures geldt een 100% tevredenheidsgarantie.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie. Heeft u concreet al een aanvraag voor deze 30mL standaarden?

Stuur ons uw aanvraag.

 

 

Snelle analyse van minerale oliën in voeding

“De analyse van schadelijke componenten in voedingsmiddelen, zoals overblijfselen van minerale oliën, zijn een hot item. Er is namelijk gebleken dat er stoffen uit verpakkingen, bijvoorbeeld van de drukinkt op karton, in ons voedsel terecht kunnen komen. De groep stoffen die MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) heet wordt ervan verdacht schadelijk te zijn.  Voor de groep die MOAH heet (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) is dat al bewezen. Een goede analyse van de MOSH en MOAH fractie is daarom belangrijk. Daarvoor heeft Axel Semrau, partner van Instrument Solutions, een specifieke methode ontwikkeld gebaseerd op een koppeling van LC en GC.

Het PAL injectiesysteem is niet alleen een automatische injector, maar is de schaker tussen LC en GC en kan verder ook automatische monstervoorbewerkingen uitvoeren. Voor de MOAH fractie is dat bijvoorbeeld een epoxidatie-stap. Hiermee worden natuurlijke lakenen uit het monster gehaald die anders in de MOAH fractie zouden komen. Daarna wordt met behulp van de LC de MOAH en de MOAH fractie gescheiden van de matrix. Deze fracties worden tegelijkertijd op twee GC-kolommen geschieden en gedetecteerd middels FID. Deze simultane analyse geeft natuurlijk een aanzienlijke tijdwinst.

Een essentieel onderdeel van dit systeem is de Chronect box, een computerinterface met speciaal ontwikkelde software die de communicatie tussen alle losse componenten verzorgt. In deze box zit een groot deel van de kennis en expertise van de ontwikkelaars verwerkt. Ook de GC-kolom is speciaal ontwikkeld, zodat grote volumes kunnen worden geïnjecteerd, maar zonder de nadelen daarvan. Detecie van 0,6 mg/kg MOSH en 0,15 mg/kg MOAH is mogelijk met een lineariteit die de hele concentratiereeks bestrijkt die in voeding gevonden is.”

Jan Volkers, Product Specialist Chromatography Solutions, Instrument Solutions

Bron: HPLC-MS [UPDATE], Archer Media mei 2017, bijlage bij C2W 8, 2017