FAME analyse (Fatty Acid Methyl Esthers)

CHRONECT Workstation FAME

Voor de analyse van vetzuurmethylesters (FAME) met betrekking tot hun vetzuursamenstelling zijn er verschillende methoden die Axel Semrau heeft geautomatiseerd. Dit zijn bijvoorbeeld de methoden DGF C-VI 10 en C-VI 11, SLMB 269.1 en AOCS Ce 2-66. Dit laatste omvat een methylatie met boortrifluoride, een zeer giftige chemische stof – een onaangename stap voor elke operator. Een handmatige monstervoorbereiding moet betrouwbaar en schoon worden uitgevoerd om het risico van overdrachten te vermijden en een goede reproduceerbaarheid te bereiken.

Axel Semrau heeft daarom een ​​geautomatiseerde online monstervoorbereiding ontwikkeld met daaropvolgende gaschromatografische analyse. zij hebben dit geprogrammeerd in CHRONOS Software. De CHRONECT Workbench FAME voert stappen uit die manueel moeilijk uit te voeren zijn voert de monstervoorbereiding snel uit. Aldus verhoogt de automatisering niet alleen de reproduceerbaarheid maar ook de monsterdoorvoersnelheid.

Achtergrond van FAME

Dierlijke en plantaardige vetten zijn essentiële componenten van onze dagelijkse voeding en voor industriële producten als vetten of smeermiddelen. Volgens de EU-regelgeving voor voedselinformatie zijn fabrikanten vanaf december 2016 verplicht om de vetzuursamenstelling op hun verpakkingen te vermelden. Zo wordt niet alleen de vetzuursamenstelling geanalyseerd, maar ook het gehalte aan cis- en transvetten. Bovendien wordt de zuiverheidsgraad bepaald.

Triglyceriden van vetzuren kunnen zonder voorbehandeling niet met de gaschromatograaf geanalyseerd worden. Er moet vooraf een splitsing en derivatisering worden uitgevoerd. Ester verbindingen worden verbroken en de vrije vetzuren worden omgezet in hun overeenkomstige vetzuurmethylesters (FAMEs). In tegenstelling tot vetzuren zijn de FAMEs niet-polair, matig vluchtig en daarom geschikt voor GC-analyse.

Het CHRONECT Workstation FAME gaat uit van alle stappen die nodig zijn voor de transverestering, methylatie van vetzuren, extractie en injectie. Een geïntegreerde centrifuge versnelt de fasescheiding. Vanwege de chromatografische omstandigheden kunnen 27 – 40 monsters binnen 24 uur worden verwerkt. Voor de alternatieve monsterbereiding, bijvoorbeeld de transverestering van vetzuren met een korte keten, kan de autosampler snel en flexibel worden aangepast. Bovendien kunnen verschillende methoden binnen één werkbank worden geautomatiseerd.

Voordelen van de applicatie:

 • Handmatige behandeling beperkt tot weging van het monster en uitwisseling van oplosmiddelen
 • Veilige en gebruiksvriendelijke omgang met chemische stoffen
 • Schone monsteroverdracht door robots
 • Minimaal risico op contaminatie
 • Minimalisatie van het gebruik van oplosmiddelen door kleine volumes
 • Hoge reproduceerbaarheid
 • Online koppeling van autosampler met de analyse
 • Verhoogde doorvoer door connectie met CHRONOS®
 • Vergelijkbare gegevens voor de handmatige monstervoorbereiding

Contactformulier

  Wilt u meer weten over een oplossing of product? Vul dan het formulier hieronder in. Wij nemen op werkdagen tussen 08:30-17:00 uur binnen 1 werkdag contact met u op.
  Alvast onze hartelijke dank.

  Uw organisatie *

  Uw naam *

  E-mail adres *

  Telefoonnummer *

  Vraag *

  This post is also available in: Engels