Glyfosaat, glufosinaat en AMPA analyse

CHRONECT Workbench Glyfosaat

Axel Semrau® ontwikkelde het geautomatiseerde Chronect Glyphosate Workstation voor dit doel. De eerste stap die de robot uitvoert is een derivatisering met de verbinding FMOC zodat de doelmoleculen meer apolair worden. Daarna extraheert de gespecialiseerde Chronect SPE met bijgeleverde glyfosaat-cartridges de gewenste stoffen. Vervolgens zorgt HPLC-analyse voor een kwantitatieve bepaling, gecombineerd met een Sciex Triple Quad 5500 LC-MS/MS spectrometer.

Voor deze analyse is LC-MS/MS in combinatie met derivatisering van de analyten de meest gebruikte techniek. De toevoeging van online SPE biedt twee belangrijke voordelen:

 • Met één verrijkingsstap worden de haalbare detectie- en bepalingslimieten verbeterd
 • Methode matrixcomponenten worden verwijderd en neveneffecten zoals iononderdrukking worden verminderd. Dit is vooral voor de LC-MS koppeling een serieus voordeel.

Wat is glyfosaat?

Glyfosaat is een chemische verbinding uit de groep Fosfaten en ’s werelds meest gebruikte herbicide/bestrijdingsmiddel. Het werd voor het eerst in 1950 gemaakt en gebruikt. Vanaf die tijd is het dus in ons milieu geïntroduceerd. Glyfosaat wordt voornamelijk omgezet door micro-organismen. De afbraak verloopt via de verbinding Aminomethylfosfonzuur (AMPA), dat daarom ook een analytische relevantie krijgt.

Beiden worden gecontroleerd in het milieu en inmiddels ook in voedingsmiddelen.

De analyse van een polaire stof als glyfosaat bijvoorbeeld door middel van bijvoorbeeld kolomchromatografie in lastige matrices zoals cacao of thee is een uitdaging.

Pesticiden in thee

De detectielimiet in zwarte thee, een lastige matrix, is 3 µg/kg. Deze gevoeligheid is nodig omdat de EU een maximale residulimiet (MRL) heeft vastgesteld van 10 µg/kg. Het CHRONECT Workstation Glyphosate haalt een recovery tussen de 86 en 96% en een herhaalbaarheid van ~ 10% voor de detectie van glyfosaat, AMPA en glufosinaat.

De MRL is een grenswaarde die het maximale toegelaten restgehalte (residu) van een pesticide aangeeft. Als de MRL niet wordt overschreden, worden dus ook de toxische (gezondheidskundige) grenswaarden zoals de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) niet overschreden. De automatisering van alle stappen scheelt veel tijd en de combinatie van technieken levert, ook in lastige matrices, een hoge gevoeligheid op, ook in lastige matrices.

CHRONECT Workstation Glyfosaat

Dit werkstation is door Axel Semrau speciaal ontwikkeld voor de bepaling van glyfosaat, glufosinaat en AMPA in complexe matrices zoals voedingsmiddelen.

Handmatige stappen die nodig zijn voor de monstervoorbereiding zijn hierbij teruggebracht tot slechts 10 minuten. De verdere monstervoorbereiding en meting gebeurt volledig geautomatiseerd in circa 40 minuten.

Het werkstation bestaat uit een XYZ robot met een centrifuge, vortexer en agitator, een online SPE-unit met voorbereide methoden en gespecialiseerde cartridges CHROSPE Glyphosate.

Het gebruik van standaard SPE-cartridges voor eenvoudige matrices, bijvoorbeeld C8 – C18 fasen, is mogelijk. CHRONECT Workstation Glyphosate wordt geleverd met gebruiksklare methoden voor verschillende matrices.

Als front-end oplossing kan het werkstation gekoppeld worden aan verschillende LC-MS/MS systemen. Directe injectie, online SPE met of zonder derivatisering van het monster zijn direct beschikbaar op het apparaat.

Systeem configuratie:

 • SPH1299 UHPLC pomp
 • ACE Single Clamp 250 of 1000 bar, 1x UHPLC valves
 • HPD MIX 1x SSM / Organizer, Mistral kolomoven
 • CHRONECT Symbiosis Autosampler met Park Station & Tool Change, 2 valves, centrifuge, vortexer, agitator, Fast Wash Module, Solvent Module, Tray Plate met 3 Trays VT15 10/20 mL Automatic Tool Change
 • CHRONOS Symbiosis voor de besturing

Aanvullende opties:

 • Mistral CS Cool UHPLC voor Easy Column handling
 • Sample Cooling met Peltier Stacks (4 to 40 °C)
 • Solvent Module met 3 extra oplosmiddelen voor de PAL Sampler
 • Grotere capaciteit met meer rekken
 • Integratie workflows met 2D Barcode Reader

Contactformulier

  Wilt u meer weten over een oplossing of product? Vul dan het formulier hieronder in. Wij nemen op werkdagen tussen 08:30-17:00 uur binnen 1 werkdag contact met u op.
  Alvast onze hartelijke dank.

  Uw organisatie *

  Uw naam *

  E-mail adres *

  Telefoonnummer *

  Vraag *

  This post is also available in: Engels