Snelle MOSH MOAH analyse

Mineral Oil drops

Onze Duitse partner Axel Semrau®¹ heeft voor een snelle MOSH MOAH analyse een oplossing ontwikkeld die is gebaseerd op een LC-GC koppeling. Hiermee worden in één run simultaan de MOSH en de MOAH geanalyseerd. Deze methode biedt een hoge monster doorvoersnelheid, reproduceerbare waarden en hoge gevoeligheid.

Via Instrument Solutions is deze oplossing nu ook in de Benelux verkrijgbaar.

Wat is MOSH MOAH?

Regelmatig worden voedingsmiddelen gevonden met ongewenste resten van minerale olie die in veel gevallen afkomstig zijn uit verpakkingsmateriaal. Met name als hierin drukinkt gebruikt wordt die minerale oliën bevat, komt het voor dat koolwaterstoffen uit de inkt naar het voedingsmiddel migreert. Dit effect wordt vaker gevonden bij gerecyclede verpakkingen, maar komt ook voor bij nieuwe papiervezels. Deze migratie vindt plaats als er een rechtstreeks contact is tussen het voedingsmiddel en het verpakkingsmateriaal, zoals bij rijst.

In veel gevallen is er een toename van de concentratie koolwaterstoffen en MOSH’s (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH’s (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) in het bijzonder. De gezondheidsproblemen die in verband staan met deze contaminatie zijn al in december 2009 door het Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR, beschreven. In haar beoordeling kwam de BfR tot de conclusie dat de overdracht van minerale oliën aan voedingsmiddelen met een hoge mate van urgentie moest worden geminimaliseerd.

¹Lees bericht over samenwerking met Axel Semrau.

Samenwerking met Axel Semrau GmbH

Axel Semrau logoWij zijn trots te kunnen melden dat het Duitse Axel Semrau GmbH ons heeft aangewezen als Business Partner voor de Benelux.

Deze firma is groot geworden met de ontwikkeling van merkonafhankelijke oplossingen voor gerenommeerde GC en HPLC platforms. Denk aan LC x GC oplossingen en software voor CTC autosamplers. Ook vertegenwoordigen zij Bruker in Duitsland voor de Triple Quadrupool GCMS.

Via Instrument Solutions zijn de oplossingen van Axel Semrau voortaan dus ook in de Benelux beschikbaar. Dit betekent dus onder andere ook dat u voor de Triple Quadrupool GCMS van Bruker bij ons terecht kunt.

Deze samenwerking past heel goed in de strategie van Instrument Solutions; een nieuwe kijk op instrumentele oplossingen waarbij u keuze heeft uit verschillende topmerken.

Hou onze website in de gaten voor updates over de nieuwe oplossingen.

Demo van unieke Aroma Chemical Database (webinar)

Alpha MOS webinar AroChemBase

AroChemBase is een unieke bibliotheek die bijna 84.000 componenten bevat, waarvan er 2.000 zijn voorzien van sensorische attributen. Deze database speelt een essentiële rol in combinatie met de E-nose van Alpha MOS.

Deze bibliotheek helpt om verbindingen die gescheiden zijn door gaschromatografie te karakteriseren en te matchen op basis van de Kovats index. Het is ontwikkeld om snel zowel zintuigelijke als profielen van monsters te kunnen maken en om componenten zowel chemisch als qua aroma gedetailleerd te kunnen karakteriseren.

De mogelijkheden zijn oneindig en Alpha MOS zal in een gratis demo tijdens een 30 minuten durend webinar een tipje van de sluier oplichten.

Wanneer?

Woensdag 2 september om 16:00uur

Interesse om deel te nemen?

Registreer

Sensorisch & chemisch testen van melk & zuivel

Alpha MOS, dairy analyzerIn de melk- en zuivelindustrie is het essentieel om sensorische gebreken in verschillende stadia van het productieproces en/of distributie op tijd vast te kunnen stellen en om het type afwijking en de oorzaak te achterhalen. Deze informatie is essentieel voor het management om belangrijke beslissingen te kunnen nemen over de afwijkende partij(en).

Alpha MOS beschikt over snelle en flexibele oplossingen die de menselijke smaakbeleving digitaliseert. Deze oplossingen zijn gebaseerd op verschillende technieken; gassensoren en op basis van GC. Hiermee kunnen producten in alle fasen van het productieproces worden beoordeeld.

Krachtige tool voor het nemen van beslissingen!

  • Benchmarking modellen voor het vergelijken van het volledig aromaprofiel (Fingerprint) van verschillende producten
  • Kwalitatieve modellen voor het accepteren of weigeren van monsters gebaseerd op organoleptische specificaties
  • Kwantificatiemodellen voor het vaststellen van de concentratie of een sensorische score
  • Houdbaarheidsmodellen voor het beoordelen van de verandering in sensorische eigenschappen in tijd.
Selecteer meest geschikte instrument voor uw applicatie
Quality Control & Product DevelopmentGas Sensors e-noseGC e-nose
Quality control of raw milk odor (origin, freshness, etc)xx
Quality control of ingredients & additives (flavors, caseinates, yeasts, living organisms)xx
Quality control of finished products (cheese, yoghurts, ice creams, butter, milk powder, cheese powder, flavored milk)xx
Quality control of packagingxx
Correlation with sensory evaluation of milk and dairy productsxx
Investigation of off-odors in milk (p-cresol, etc)x
Process monitoring (Cleaning In Place Efficiency, influence of sterilization process on sensory features)xx
Assessment of dairy products rancidityxx
Competitive benchmarking of several brandsxx
Follow-up of dairy products ageingxx
Monitoring of cheese maturationxx

 

Meer hierover weten?

Bel ons, +31(0) 4678786, stuur ons bericht of chat met ons.

 

 

 

 

 

Nieuwe eisen USP voor Stray Light UV-Vis

USP logo

De United States Pharmacopeia (USP) heeft hoofdstuk <857> UV-Visible Spectroscopy herzien en geactualiseerd en bevat belangrijke wijzigingen met betrekking tot o.a. Stray Light.

In dit hoofdstuk stonden wel de algemene spectroscopische principes, maar  niet de specifieke technieken die in moderne laboratoria worden gehanteerd.

De wijzigingen van het verplichte hoofdstuk, die per 1 mei 2015 van kracht zijn, beschrijven in detail de kwalificatie-eisen waaraan de essentiële analyseparameters van de UV-Visible spectrofotometer moeten voldoen. Deze parameters hebben betrekking op:

  • golflengte nauwkeurigheid
  • fotometrische nauwkeurigheid/lineariteit
  • Stray Light
  • Resolution

Karakteristieken van Stray Light en Resolution (de kleinst detecteerbare verandering in de te meten waarde), zorgen voor harmonisatie met de eisen die in de andere belangrijke farmacopees geformuleerd zijn.

ASTM International Standard E387

Het onderdeel over Stray Light in dit hoofdstuk geeft aan dat de gepubliceerde protocollen van de ASTM International Standard E387 (“Standard Test Method for Estimating Stray Radiant Power Ratio of Dispersie Spectrophotometers by the Opaque Filter Method”) zijn overgenomen. Hierin staat dat gebruik wordt gemaakt van een combinatie kuvetten met een lichtweg van 5mm en 10mm en gevuld zijn met dezelfde “cut-off” oplossing. Dit is een oplossing die alle licht nabij een specifieke analytische golflengte tegenhoudt en alle hogere golflengten doorlaat.

Oplossing

Starna USP 857 stray light kitStarna biedt kits met daarin alle Liquid Reference Materials die nodig zijn om de vereiste kwalificatie op de UV-Visible spectrofotometer te kunnen uitvoeren.

Starna Scientific

Alle nieuwe referenties worden vervaardigd en gekalibreerd door Starna Scientific.

UKAS geaccrediteerd voor ISO Guide 34 (4001), als producent voor referentiemateriaal en ISO 17025 (0659),  als kalibratielaboratorium voor optische referentiemetingen.

 

Nieuwe ftalaatvrije ICP Pump Tubing

SCP Science new format PVC pump tubingFtalaten maken plastics zachter, maar zijn tegelijkertijd ook belastend voor het milieu. SCP Science heeft om vooruit te lopen op wijzigende wetgeving omtrent het gebruik van ftalaten, ftalaatvrij PVC ICP Pump Tubing ontwikkeld.

De nieuwe slang is door het weglaten van de ftalaten iets stugger, maar uitgebreide testen hebben laten zien dat de prestaties en de duurzaamheid gelijk of zelfs beter zijn dan de Tubing die ftalaten bevatten. Dit feit wordt ondersteund door testen die wekenlang gedaan zijn met 5 ICP Spectrometers in de laboratoria van SCP Science, alsook in externe laboratoria.

Gebruikt u koningswater als matrix? Dan is deze ftalaatvrije ICP tubing niet geschikt en kunt u beter de PVC Pump Tubing met weekmakers gebruiken.

bespaar 25%

Bestelnummers:

Phthalate-free PVC Pump Tubing, 2-stop

Phthalate-free PVC Pump Tubing, 3-Stop

 

 

 

Interview Intertaste over e-Nose

Intertaste logoBegin 2014 heeft onze klant Intertaste geïnvesteerd in de aankoop van een Heracles II E-Nose van Alpha MOS.

Ruim een jaar later vertelt Marc Jansen, Spices Flavourist van Intertaste, over de omslag naar kwaliteitsbewust denken die de organisatie  doormaakt, de rol die de E-Nose daarin speelt en de eerste commerciële successen die zij hiermee hebben behaald. Lees in volledige interview hoe Intertaste de omslag gerealiseerd heeft. Enkele quotes uit het interview:

Quote 1

“Wij zochten een instrument waarmee de aromacomponenten, de meest kostbare elementen uit een product, correleren aan de sensorische waarnemingen van het smaakpanel.”

Quote 2

“Het fijne van de E-nose is dat je veel kennis opbouwt en vastlegt. Op het moment dat de analist vertrekt, huur je een andere analist in die verder kan gaan op basis van alle data die je al hebt. Als je alleen werkt met een sensorisch panel is dat anders. Als je daar verloop in hebt, kun je weer opnieuw beginnen met het opbouwen van kennis.  Met de E-nose kun je op de lange termijn beter de continuïteit van  de organisatie waarborgen.”

Quote 3

“Ik zocht een systeem dat een bibliotheek in zich heeft, zodat je altijd snel toegang hebt tot alle gegevens. Dit is de belangrijkste reden geweest dat ik ben uitgekomen bij het systeem van Alpha MOS. Daar zagen wij de combinatie van aan de ene kant een instrument met een in de markt bewezen en omarmde techniek, een degelijke Fast GC-techniek, maar wel gekoppeld aan een bibliotheek die goed in elkaar zit en die direct gebruikt kon worden. Zeker de vertalingen van de smaak die ik zag waren correct en gebaseerd op gedegen literatuuronderzoek. Dat onderzoek hoefden wij dus niet te doen.”

Lees het volledige interview.

Nieuwe hoge drukpompen van SSI

Scientific Systems, Inc., USA, heeft de Next Generation Product Line hoge drukpompen gelanceerd.

LS-stainless-left1Deze lijn bestaat uit 7 klassen pompen.
Eén van deze klassen wordt in dit bericht uitgelicht, de LC Class pomp. Deze bestaat uit een betrouwbare 1-kops verdringingspomp met een zeer lage pulsatie en een hoge nauwkeurigheid.
Met Micro-Stepping motortechnologie en een bewezen pompmechanisme met enkele zuiger overtreft de LC Class de prestaties van duurdere pompen tegen een fractie van de kosten.

Toepassingen:
Ideaal voor biocompatibele scheidingen, semi-Prep Liquid Chromatography, verscheidende HPLC toepassingen, Metering, doseren en voor algemeen gebruik in het laboratorium.
Materiaal dat in contact komt met de te verpompen vloeistof is roestvrij staal, PEEK of titanium (optioneel).

De pomp kan de meest veeleisende toepassingen aan dankzij:
• Ommantelde pompkoppen die verkrijgbaar zijn voor temperatuur gecontroleerde processen.
• De 5 mL/min, 10 mL/min en 40 mL/min versies
• Hoge drukmogelijkheden tot 413 Bar

Nieuwe kenmerken:
• De besturingsprintplaat is verbeterd; daardoor een betere controle, nauwkeurigheid en efficiëntie
• Chemisch resistente lekbak en leksensor
• Elegant ontwerp

Standaard kenmerken:
• Automatische drukcompensatie
• Drukmonitoring met omvormer
• Pulsatie reducerende pulsdemper
• Geïntegreerde ontluchtingskraan
• Zelfreinigend systeem waarmee de zuiger achter de hoge druk seal wordt gereinigd
• Interactieve bediening via Keypad
• Volledige PC aansturing door middel van RS-232 en Micro USB 2.0 poorten

Details over specificaties en mogelijkheden van de verschillende klassen, vind u hier.

Chloride analyse

Sherwood model 926 chloride analyserHet voornaamste probleem met de klassieke methode is dat het zilvernitraatreagens tijdens de opslag door een fotometrische reactie kon veranderen en dat het eindpunt van de titratie visueel zwak is.  De methode die in de Sherwood Chloride Analyser, model 926, is toegepast is gebaseerd op een absolute coulometrische titatie. De zilverionen van het reagens worden op het moment van de analyse precies en kwantitatief door een constante stroom tussen de donorelektroden opgewekt. Het omslagpunt wordt gedetecteerd  Het omslagpunt wordt gedetecteerd door meetelektroden die de verandering in conductiviteit meten wanneer zilverionen in overmaat in de oplossing aanwezig zijn.

Applicaties:
Voedingsmiddelen- en zuivelindustrie
De meting van de zoutconcentratie (natriumchloride) in deze industrie is gemeengoed. Het vermogen om de zoutconcentratie direct weer te geven maakt dat dit instrument wereldwijd geliefd is bij laboranten.

Industriële processen
Zout zorgt voor ernstige verontreiniging in industriële processen. De gevoeligheid van de coulometrische methode maakt het mogelijk om in het ppm-bereik te meten van ketelvoedingswater, polymeer wassing, boorgat slurries, alsook bodemanalyse et cetera. De 926 heeft voor vele studies over ontzilting en kwaliteitscontrole in het algemeen bewezen een omarmde methode te zijn.

Klinisch
Voor het monitoren van de elektrolytbalans van patiënten speelt de meting van het chloride ion een essentiële rol. In combinatie met natrium en kalium speelt dit ion een belangrijke rol bij het in stand houden van de balans tussen cellen, plasma en interstitiële vloeistof. Model 926s wordt ook veel gebruikt bij de diagnose van Cystic Fibrosis. Model 926s meet monsters met een volume van 20µL.

 

 

Overeenkomst met Scion Instruments

Scion Instruments, model 436 met autosamplerInstrument Solutions heeft op 6 mei 2015 een overeenkomst met Scion Instruments getekend voor de verkoop en service van Scion gaschromatografen (GC’s), toebehoren en verbruiksartikelen in de Benelux. Achtergrond Scion Instruments stamt af van het Nederlandse Chrompack dat tot 1998 in Middelburg GC’s, glaswerk en GC-kolommen produceerde. In 1998 nam Varian de productierechten van de GC’s over. Bruker nam op zijn beurt in 2010 de productierechten over en in 2014 heeft Scion Instrument die ten slotte overgenomen. Zij zorgen ervoor dat dat de GC’s, na een afwezigheid van 18 jaar, weer opnieuw in Zeeland worden geproduceerd. In het applicatielaboratorium dat in Goes staat worden klantspecifieke applicaties gebouwd. U kunt bij ons terecht voor de nieuwste GC’s, model 436 en 456, de aan GC gekoppelde Massa Spectrometer Detector Single Quad (SQ) en autosamplers. Voor alle voorgaande modellen leveren wij verbruiksmateriaal, reserveonderdelen en Technische Service & Support. Aantrekkelijk inruilvoorstel Wij bieden u een aantrekkelijk inruilvoorstel voor uw Varian GC 3400, 3600, CP3800, CP3900, 436 of 456 gaschromatograaf. Interesse? Maak dit kenbaar door ons te bellen of een berichtje te sturen.